maanantai 5. joulukuuta 2011

Heittäydyin hetkeksi nuorten taiteilijoiden maailmaan


Viikonloppuna ylitin mukavuuskynnykseni ja tutkailin Helsingin Taidehallissa nykytaiteen nuorten toivojen ajatusmaailmaa. Paljon julkisuutta saanut näyttely ”NuoretDeUnga2011” toi eteeni niin veistoksia, grafiikkaa, valokuvia kuin videoinstallaatioitakin.

Jokin teoksista hämmensi, jopa suututti röyhkeydellään (se sateenvarjonraato siinä nurkassa – voiko tämä todella olla taidetta?), jokin kiinnosti enemmän eläinaiheillaan (se etana oli aika hieno!). Lähtemättömän vaikutuksen itseeni teki 27 EU-maan lipuista kudottu räsymatto, joka oli kiedottu rullalle. Ei tarvitse tosin hankkia sitä kotiin, sillä Valtion taidemuseo oli ehtinyt ensin. Pari tuntia vierähti nopeasti päivittäessäni omia taidekäsityksiäni ja imiessäni inspiraatiota joulunaluskiireisiin.

En voinut kuitenkaan välttyä ajatukselta, että moni teos avautuisi satunnaiselle katsojallekin helpommin, jos siitä olisi olemassa pieni kirjoitettu tarina teoksen vieressä. Tämä tuli todistetuksi kun juttelin hetken ”Jodia perkele” –teoksen tehneen nuoren taiteilijan kanssa. Teos oli lyijyä ja betonia, ja se näytti suurikokoiselta lääkepilleriltä. Teoksen taustalla oli kuitenkin kritiikki sekä Fukushiman ydinvoimalaonnettomuutta että suomalaisten keskuudessa noussutta tarvetta hamstrata jodia heti kotiin, vaikka se ei tarpeellista tässä tapauksessa ollutkaan. Tarinan jälkeen teos avautui ihan toisella tavoin.

Näyttely on avoinna loppiaiseen saakka, joten ei syytä paniikkiin, joulun jälkeenkin vielä ehtii. Väliin tätä ei kannata jättää, sillä näistä nimistä kuulemme varmaan myöhemmin paljon. Ja hintalappu teoksissa on silloin ihan toinen…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti