tiistai 29. marraskuuta 2011

Minä uskon enemmän Jumalan sanaan kuin Ihmisen osaan


Viime viikon pyhitin Kari Hotakaiselle. Ensimmäinen kohtaamisemme Juoksuhaudantiellä muutama vuosi sitten oli julkisuuspöhinän värittämä, eikä kirja koskettanut minua Finlandia-palkinnosta huolimatta. Mainiosti kirjoitettua, mutta niin on moni muukin kirja.

Viime viikolla tartuin varovaisin ennakko-odotuksin Hotakaisen tänä syksynä ilmestyneeseen uutuusromaaniin ”Jumalan sanaan”. Voi hyvät setelipainot ja pörssikurssit sentään, olin myyty ensi riveistä alkaen. Tarina on kiehtova ja henkilöt tempaavat mukaan kohtaloihinsa. Siinä todella on sana, sävellys, sovitus ja hiljaisuus. Kirjassa vanha raha ja reaalitalouden maailma, johon minutkin kasvatettiin uskomaan, kohtaa uuden rahan ja finanssitalouden maailman. Hotakainen ymmärtää molempia ja pistää näkökulmat keskustelemaan keskenään humaanilla tavalla. Jokainen meistä on aikansa, ympäristönsä, oman tahtonsa ja heikkouksien rajoittama. Ja pelaa kaikilla korteilla, joita on jaettu.

Kävin myös Helsingin kaupunginteatterissa katsomassa Hotakaisen edellisen romaanin ”Ihmisen osan” näyttämöversion. Tarina kulkee samoja teemoja myötäillen, mutta eläkkeellä olevan pienyrittäjän ja hänen lastensa näkökulmista. Hotakaisen tekstin tuntee ihollaan, mutta ironia sopii silti paremmin kirjansivuille kuin siloteltuna näyttämölle. En voi välttyä ajatukselta, että esitys kokonaisuudessaan oli liian yleisöä kosiskelevaksi tehty. Kansallisteatterin tai jonkin pikkuteatterin käsittelyssä esitys olisi takuulla muuttunut rosoisemmaksi. Mutta Ritva Valkaman takia olen valmis tekemään paljon myönnytyksiä arvioinnissa. Hän on upea! Ja erityiskiitokset voi antaa myös Leena Uotilalle, joka teki hienosti useamman sivuroolin.

Hotakainen on luvannut teemasta vielä kolmannen romaanin. Sitä odotellessa taidan vielä tarttua Ihmisen osan kirjaversioon. Vaikka uskonkin edelleen siihen, ettei se voi ylittää ”Jumalan sanan” vaikutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti