maanantai 19. joulukuuta 2011

Juova norsu sai minut haukkomaan henkeäni


Olen vaikuttunut. Tajuntaani on iskeytynyt uskomattomia lähikuvia norsuista, leopardeista, leijonista, kirahveista, seeproista ja monista muista Afrikan villin luonnon edustajista. Enkä puhu nyt mistään tavallisista luontokuvista tai dokumenttifilmeistä, vaan pysäyttävistä, hiljaisuuden täyttämistä majesteettisista muotokuvista, joista ikuisuus huokuu syvälle sieluuni.

Tukholman uudessa Fotografiska-museossa on esillä useita valokuvanäyttelyitä, joista tämänhetkinen suosikkini on Nick Brandtin ”On This Earth, A Shadow Falls” eli vapaasti käännettynä ”Varjo laskeutuu maan päälle”. Näyttelystä aistii voimakkaasti rakkauden luontoon ja huolen sen katoamisesta, ikään kuin valokuvaaja olisi halunnut tallentaa jälkipolville edes häivähdyksen siitä, mitä on joskus ollut olemassa. Nostalgiaa, kaihoa, katkeransuloisuutta, kauneutta, syvää rauhaa ja herätys havahtumaan siihen, mitä ihminen on tälle maailmalle tekemässä.

Olen nähnyt paljon kuvia eläimistä elämäni aikana. Vieraillut useissa eläintarhoissa. Viettänyt yli 4 päivää safarilla. Mutta Brandtin kuvien voima on uskomaton: ne päihittävät useimmat kokemukseni. Mustavalkoisuus korostaa eläinten voimaa ja jylhyyttä, aika näyttää pysähtyneen kuvaushetkellä, eläinten silmät katsovat jonnekin elämän totuuteen kameran sijasta. Huimaa. Huikeaa.

Näyttely on avoinna 8.1.2012 saakka.  Fotografiska sijaitsee noin 300 metrin päässä Vikingin satamalaiturista. Museon yläkerran kahvilasta on loistavat näkymät Grönä Lundiin ja idylliseen Tukholmaan, ja lisäksi siellä saa erinomaiset tarjoilut huokeaan hintaan. Katkarapusalaatti ja cappuccino ovat varmoja valintoja. Jos et tiedä, mitä joulunaikaan teet, käy Tukholmassa. Tämä näyttely ja Moderna Museet kruunaavat päiväsi.  Jatkoa seuraa siis ensi viikon blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti