maanantai 12. joulukuuta 2011

Hannah se vaan rakastaa


Mikähän siinä on, että ihmisen on niin vaikeaa päästä yli ensirakkaudestaan? Vaikka tuo rakastettu pettäisi toiveet ja osoittautuisi muutenkin moraalisesti katalaksi, niin silti sitä vaan ymmärtää. Vaikka tulisi muita rakkauksia, vuosikymmeniä elämänkokemusta, aina vaan tuo rakkauden nimeen kylvetty valtasuhde vetää ihmistä kuin sätkynukkea narusta. Savyon Liebrechtin käsikirjoittamassa näytelmässä ”Hannah ja rakkaus” on juuri tuosta kyse. Näytelmä kertoo kahden kuuluisan filosofin, Hanna Arendtin ja Martin Heideggerin, rakkaustarinan.

Juutalainen opiskelija Hannah Arendt rakastuu 19-vuotiaana professoriinsa Martin Heideggeriin. Heidän intohimonsa on monella tapaa moraalisesti paheksuttavaa: heillä on kummallakin parisuhde ja Martinista tulee lisäksi natsipuolueen jäsen. Sodan jälkeen seuraa selitysten aika, ja tällöin rakkauden tilinteosta syntyy ystävän riippuvuus toisesta.  Hannah päätyy palvomaan rakkauttaan lopun ikäänsä ja maksaa siitä Israelin-petturin leimalla.  Hän ei kuitenkaan surkuttele tai kadu, päinvastoin hän taistelee loppuun saakka sen mukaan, mitä itse kokee oikeaksi.

”Hannah ja rakkaus” –näytelmä jää lämmöllään mietityttämään useaksi päiväksi. Historialliset henkilöhahmot tulevat iholle. Seela Sella, Matti Onnismaa ja Elena Leeve ovat kaikki hyvin sopivia osaansa. Erityisen vaikutuksen tekee hieno ja vähäeleinen tarinankerronta, se miten nykyisyys ja takaumat sulautuvat toistensa lomaan. Kerrassaan nautittavaa.

Esitykset pyörivät talven ja kesään aikana Helsingin lisäksi myös Lahdessa, Tampereella ja Turussa. Näytelmä sopii etenkin perinteisen teatterin ystäville, filosofeille ja muille älyköille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti