keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Elämää säästöliekillä - huikean hyvä vaihtoehto


Mitä tapahtuu, kun ihminen jää kiinni muistoihinsa? Suuri suru uuvuttaa, eikä oman mielen vankilasta ole omin voimin ulospääsyä. Kansallisoopperan komea ”Die Tote Stadt — Kuollut kaupunki” kertoo meille traagisen tarinan säästöliekillä elävästä leskestä, jonka kaikki mielenkiinto kohdistuu vaimovainajaansa. Vaimon muistelu tuo turvaa ja lohtua, muuttuu elämäntarkoitukseksi.

Tämä leski on kuin varjo, joka näkee muissa ihmisissä peilin, johon heijastaa kaipuunsa ja kuvitelmansa. Todellisuus lipuu ohitse, kunnes ihastuminen uuteen ihmiseen tuo konfliktin kuvitelmien ja koetun välille. Niinhän se menee: tarvitsemme jotain dramaattista särkemään illuusiomme, ennen kuin luovumme tutuista rutiineista. Ja särkyneiden sydämien tapauksissa uusi suhde toimiikin usein vain ponnahduslautana elämänmuutokseen. Mutta oleellista on, että se elämä jatkuu.

”Die Tote Stadt” on upeasti laulettu ja näyttävä esitys. Oivaltavan lavastuksen ja valaistuksen voima kasvoi näytös näytökseltä. Kiinnostava tarina virkisti klassikko-oopperoiden joukossa, ja juoni sisälsi yhden parhaimmista näkemistäni unikohtauksista. Ei ihme, ettei ”Bravo” –huudoista tullut loppua näytöksen jälkeen. 

Tämä kannattaa ehdottomasti nähdä, jos vain onnistuu saamaan lipun. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti