perjantai 4. toukokuuta 2012

Ihmiskohtalot ja valtapelit otsikoiden takana


Jos olet kiinnostunut maailman tilasta, median toimintamalleista ja Lähi-idästä, Lilly Korpiolan ja Hanna Nikkasen uutuuskirja ”Arabikevät” on kuin tehty sinua varten. Sujuvasti kirjoitettu kirja asettaa sinut kartalle siitä, mitä arabimaissa on tapahtunut viime vuosien aikana.

Kirjaa voi lukea ironisena mediakritiikkinä, ja kirjoittajatkin toteavat, ”voidaanko arvella kansannousun olevan olemassa, jos kukaan ei twiittaa siitä?”. Se paljastaa raadollisesti miten eri tahot pyrkivät manipuloimaan valtamediaa ja hallitsemaan sosiaalista mediaa. Kirja ei ota kantaa siihen, kuka on oikeassa tai väärässä, vaan se peräänkuuluttaa uutisten syntymisen etiikkaa ja mediakriittisyyttä.

Itselleni Lähi-idän tilanne on suomalaisen median välittämää todellisuutta, jotain globaalia politiikkaa, joka ei kosketa kuitenkaan arkeani. Kirjan lukeminen pistää miettimään, kuinka kauan minulla on varaa pitää ajatuksistani kiinni. Miten herkässä geopoliittiset suhteet arabimaissa ovat?  Miten vallan uusjako, raha, öljy, ihmisarvo, karaama ja kunnia, rauha, sota ja terromismi siihen valtapeliin liittyvät? Ja jos tasapaino joissain tekijöissä heilahtaa, seuraukset tuntuvat kaikkialla maailmassa, myös täällä Euroopan perukoilla. Ehkä sittenkin olisi syytä kiinnostua vähän enemmän siitä, miten arabimaailman ihmisillä menee, miten he ajattelevat ja toimivat…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti