maanantai 13. helmikuuta 2012

Tyttöjen ja poikien juttuja


Muistatko, miten joskus tyttöjä ja poikia kasvatettiin erillään? Tyttöjen piti istua paikallaan hiljaa ja leikkiä nukeilla, pojat saivat riehua "poliisi ja rosvo" -leikeissä. Tytöille päälle punaista, pojille sinistä.  Tytöt tanssivat, pojat pelaavat jalkapalloa. Ihan ok sinänsä, jos samalla vain hyväksytään samat mieliteot toisinpäin.

Onnen kyyneleet tulvivat silmiini, kun katsoin Pro Dance ry:n 40-vuotisjuhlagaalassa tämän päivän lapsia ja nuoria. Esitykset vaihtelivat show-tanssista ja modernista tanssista klassiseen balettiin. Nuorimmat tanssijat olivat noin nelivuotiaita, vanhimmat aikuisia. Ja vanhat kliseet kumottiin mennen tullen: klassinen balettikohtaus voidaan esittää hulvattoman hauskasti ja "viileät" pojat voivat ylpeinä discota.

 Jos sinulle tarjoutuu tilaisuus mennä katsomaan tanssikoulu Step Up Schoolin Boys' Clubia, mene ihmeessä! Liikutut takuulla, kun näet kuinka luontevasti ja vauhdikkaasti nämä pojat päästävät itsensä irti lavalla. Eikä kyse ole vain yhdestä tai kahdesta tanssijanalusta, heitä on kymmeniä.

Suomen kansallisbaletin esiintyjät taas pistivät balettiklassikoissa kielen tukevasti poskelleen ja esittivät kaksi hulvatonta, mukaeltua kohtausta Joutsenlammesta: Eko Birds -kohtauksessa joutsenien sijaan lavalla vaappui pienen öljykriisin kohdannut parvi primadonnasorsia. Versiossa pas de deux -tanssista prinssi ei itse nostele sadun neitoa, vaan häntä tuuraa asiassa paras kaveri — ja katsomossa on hauskaa. Voisin lyödä vaikka vetoa, että jos nämä pätkät saisi kansallisbaletin verkkosivuille ja YouTubeen, nuorten kiinnostus lajia kohtaan moninkertaistuisi.

Lähes kolmen tunnin gaalan ja lukuisten esitysten jälkeen sielu on ravittu. Meillä on upeita nuoria tanssijoita kasvamassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti