perjantai 24. helmikuuta 2012

Älä luota kritiikkeihin


Luen monesti kulttuurikriitikkojen arvioita eri tapahtumista, olivatpa ne ylistäviä tai teilaavia. Kuuntelen herkällä korvalla ystävien kokemuksia. Yleensä varustaudun ennakko-oletuksin, joita sitten vertailen omaan vaikutelmaani.

Hyvä esimerkkitapaus on ainoastaan kohtuulliset arviot saanut Ryhmäteatterin ”Jatkuvaa kasvua” -esitys. Minusta näytelmä oli oikeasti hyvä, paras Kari Hotakaisen tekstinsiirto näyttämölle, jonka olen nähnyt. Dramaturgiset ratkaisut auttavat katsojaa pysymään kärryillä juonesta, vaikka kirja olisi jäänyt lukematta. Tarinan ironisuus, hauskuus ja lempeä humanismi vuorottelevat ja välittyvät hienosti katsomoon. Kyseessähän on taas pienen ihmisen kamppailu suuren talouselämän pyörteissä, tie työntekijästä yrittäjäksi, syrjäytyneeksi, taas yrittäjäksi ja lopulta, kun kaikki on mennyt, ihmiseksi.

”Jatkuvan kasvun” roolihahmot  on tyypitelty hienosti, erityisesti Martti Suosalo ja Aku Hirviniemi pääsevät loistamaan ja itsekin repeilemään naurusta keskinäisessä vuoropuhelussaan.  Hetken valokeilassa oleva rusakko kääntää tapahtumien kulun ja kirvoittaa kyyneleet silmiin. Kiitokset on syytä esittää loppuratkaisusta, joka vapauttaa katsojankin jatkuvasta kasvusta.

Jos siis saat hankituksi lipun, käytä se itse. Kyllä kannattaa! Aidosti. Oikeasti. Tästä esityksestä et poistu ajattelematta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti