tiistai 9. marraskuuta 2010

Unelmahuttua räntäsateen keskelle

Ensimmäinen räntäsade. Kastuneet kengät ja armoton ruuhka. Nyt on se aika vuodesta, jolloin voi antaa itselleen virallisen luvan uppoutua kevyen kirjallisuuden pariin. Kynttilöitä, torkkupeitto, hyvä pokkari.

Päätin jo aiemmin, etten mene katsomaan Julia Robertsin tähdittämää Eat Pray Love - omaa tietä etsimässä leffaa, mutta voin suoda sen itselleni pokkariversiona. Leffasta en siis tiedä, mutta kirja yllätti lämminhenkisyydellään, se oli paljon parempi kuin koskaan odotin. Päähenkilönä on 35 vuoden rajapyykin  ylittänyt ja avioerostaan toipunut nainen, joka ottaa elämäänsä aikalisän. Seuraamme hänen matkaansa  Italiassa pizzan ja jäätelön merkeissä, Intiassa meditaation syvyyksissä ja päädymme lopulta Balille, jossa - todella yllättävää - romanssi puhkeaa.  Mutta tapa, jolla kertojaminä johdattaa lukijansa mukaan matkalle on vastustamaton. Tarjolla siis ihanaa unelmahuttua ja hyvää mieltä. Tätä kehtaa ehdottaa tutuillekin.

Jos podet parantumatonta angstia ns. naisille suunnattua kirjallisuutta kohtaan, niin tartu tähän seuraavaan vaihtoehtoon. Jo aiemmin puhuin Carlos Zafon Ruizin Enkelipelistä. Siinä on paljon samoja elementtejä kuin hänen ensimmäisessä kirjassaan Tuulen varjo: päähenkilö, nuori kirjailipoika etsii totuutta, kirjoittaa sisäisestä pakosta ja kietoutuu mukaan taianomaiseen juoneen joka tempaa hänet vuosien seikkailuun.

Tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen Tuulen varjoa ja osa henkilöistä saa tarinalleen päätöksen. Joten suosittelen, että jos molemmat ovat lukematta, niin kannattaa aloittaa tästä ja siirtyä varjoon myöhemmin. Vaikkakin loppuratkaisun jälkeen olen sitä mieltä, että varjo oli parempi kirja. Tässä espanjalaisessa kirjailijassa on jotain maagista, hän imaisee vanhanaikaiseen seikkailuun, trilleriin ja kaunokirjallisuuteen ainutlaatuisella tavalla. Kirjoihin jää ihanalla tavalla koukkuun, vaikka ne ovat itsenäisiä teoksia kumpikin. Siis kuten aina. Miksi valita yksi kirja "joko/tai" -periaatteella. Parempi valita "sekä että", parhaassa tapauksessa kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti