lauantai 10. maaliskuuta 2012

Julius Caesar on viileästi rock


Uskokaa tai älkää, kansallisoopperamme tulkinta Händelin barokkioopperasta ”Julius Caesar” on postmoderni täysosuma. Jos vastahankainen nuorisojoukko pitäisi tutustuttaa ensimmäistä kertaa oopperaan, tämä olisi siihen selvä vaihtoehto numero 1. Itse olisin täysin valmis katsomaan esityksen uudelleenkin. Toivottavasti se siis jatkaa ohjelmistossa.

Laulajat olivat loistavassa vireessä ja Suomen Kansallisoopperan orkesteria täydentävät Helsingin Barokkiorkesterin muusikot  piste iin päällä. Neljä tuntia menivät nopeasti uusia oivalluksia ja ideoita seuratessa. Tämä oopperaesitys, jos mikä, oli viileästi rock. Esityksessä viljeltiin kosolti erilaisia viittauksia populaarikulttuuriin: oli pääkallo-estetiikkaa, popdiiva, Asterix ja Obelix, animaatiolintuset ja monet muut ilmestykset suloisessa, humoristisessa sovussa keskenäään. Oivaltava puvustus ja lavastus menivät tässä täysin kohdilleen. 

Lisämaininnan Julius Caesar -esitykselle voi antaa poliittisten viittausten käytöstä, mikä oli rohkea veto ja toi esityksen hämmentävästi omaan aikaamme. Vai mitä sanotte siitä, että Caesarin joukkoihin rinnastuvat yhdysvaltalaiset sotajoukot ja Egyptin joukot ovat muslimiestetiikkaa täynnä? Näistä riitti mielipiteidenvaihtoa lasillisella jälkeenpäinkin. Lähes loppuunmyydyt katsomot todistavat, että tämä esitys kannattaa nähdä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti