keskiviikko 31. elokuuta 2011

Selittelyä ja Meren katedraalia

Hyvät ystävät, on selittelyiden aika. Blogi on kärsinyt puutteellisista nettiyhteyksistäni ja sadonkorjuu-harrastuksista, mutta näin syksyn tullessa päivityksiä on luvassa tiheämmin. Analysoinnin kohteena tulee olemaan kirjoja suomeksi ja englanniksi laidasta laitaan, oopperaa ja teatteria.
Sitten asiaan.

Aloitan purnaamalla tiiliskivikirjallisuuden ihannointia vastaan. Luin Ildefonso Falconesin arvostelumenestyksen eli Meren Katedraalin . Siinäpä vasta romaani historiallisten romaanien ystäville. Kirjassa on 650 sivua asiaa raa'asta maaorjien, tilallisten ja oppipoikien todellisuudesta keski-ajalla. Täyttä asiaa miehen rehellisyydestä ja kunniasta, sankarisaaga kaikessa onnistuneisuudessaan ja ärsyttävyydessään. Ainoa, mikä tästä vielä puuttuu on elokuvaversio aiheesta. (Lupaan katsoa, jos Almodovar ohjaa sen, muuten antaa olla...)

Kyseessä on hyvin sujuvasti etenevä tarina, lukija tempautuu täysillä aikakauteen, jossa köyhällä, vallattomalla ja naisella ei ole muuta osaa kuin kärsimys. Eikä siitä tulee pulaa, päinvastoin: jos ei raiskaus, väkivalta tai nälänhätä vaivaa, on aina olemassa kunnia, rutto ja lopulta myös inkvisiittiokin. Meren katedraalin päähenkilö Arnau Estanyolin ihmeelliset vaiheet ja seikkailut oppipojasta sotilaaksi ja liikemieheksi kuvataan tarkoin.

Kirjan ansio on ns. "tavallisen ihmisen" näkökulma asioihin. Tarina on rankka, joten kepeäksi paoksi arjesta tämä ei sovi. Mielestäni kirjan sanoman voisi tiivistää seuraavasti: kunniallisuus ja uskollisuus ovat elämän kantavat voimat, lisäksi kannattaa uskoa lujasti korkeampaan voimaan. Tämän kaiken olisi  tosin voinut sanoa myös huomattavasti tiiviimminkin. Pituudesta huolimatta henkilöhahmot jäävät syventämättä ja täysin tapahtumakäänteiden varjoon (siitä piiiiitkä miinus). Parempaa Barcelona-tavaraa saa Carlos Ruiz Zafonilta. Hänen kirjojensa jälkeen kaipaa kuumaan aurinkoon, ei puhdistavaan kuumaan kylpyyn.

Tätä kirjaa voi suositella keskiajan ystäville ja synkistä (selviytymis)tarinoista pitäville. Hyvät käsivarsilihakset helpottavat lukukokemusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti