perjantai 13. tammikuuta 2012

Todellisuutta paossa en français


Tiedät varmaan sen tunteen, kun ulkona myrskyää, olet istunut töissä palavereissa koko päivän ja iltaseitsemältä on jo ihan vetämätön olo.  Omaksi pelastuksekseni äskettäin yhtenä sellaisena iltana koitui alennusmyynnistä poimittu dvd,  Luc Bessonin elokuva Adele Blanc-Secin uskomattomista seikkailuista.

Adele Blanc-Sec on 1900-luvun alun Lara Croft, mutta ilman väkivaltaa höystettynä huumorilla ja hyvillä käytöstavoilla. Puolitoistatuntinen filmi kunnioittaa seikkailuelokuva-genren perinteitä ja vyöryttää kavalkadin fantasiaa sankareista ja konnista avuliaisiin muumioihin ja henkiin heräävään jura-kauden petolintuun.

Adele, kuten moni muukin sankari, on seikkaillut ensin sarjakuvassa. Tämänkin elokuvan juoni on yhdistellyt alkuperäisen tekijänsä Jacques Tardin useampaa tarinaa, mm. hänen albumiaan Adele ja hirviö. Filmi valmistui pari vuotta sitten ja pyöri meilläkin elokuvateattereissa jonkin aikaa. 

Mikähän kulttuuriero siinä oikein on, kun samantyyppisistä aineksista jenkit saavat yleensä aikaan älyvapaata rymistelyä ja ranskalaiset eleganttia ja sofistikoitunutta koko perheen viihdettä? Aivot saavat Adelen seikkailuja seuratessa lepotauon ja mieli virkistystä kauniista lavastuksesta, pariisilaisesta tunnelmasta ja rehellisyyden nimissä sanottuna lähes kieli poskessa tehdyistä juonikuvioista.

Mahdollista jatko-osaa odotellessa tämän voisi jopa katsoa uudelleen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti