sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Riskeeraa, että tunne-elämäsi kokee myönteisen nyrjähdyksen!


Kazuo Ishiguron uusin romaani Ole luonani aina ei jätä kylmäksi. Vielä viikkoja sen lukemisen jälkeen kylmät väreet hiipivät selkäpiissä. Kunhan aikaa vielä kuluu, on pakko tarttua kirjaan uudelleen. Voisin vaikka vannoa, että se tulee säilymään vuoden vaikuttavimpana lukukokemuksenani. Ja se on melkoisesti sanottu, kun syksyn uutuudet ovat vielä koskemattomina hyllyssä.

Ole luonani aina -kirja on tyylikäs ja koukuttava. Se on loistavasti kirjoitettu ja suomennettu. Olin kuullut siitä etukäteen, mutta tosiaan, mitä vähemmän siitä etukäteen on selvillä, sen parempi. Kirjoitan nyt siis kieli keskellä suuta. Eikä missään nimessä kannata aloittaa filmiversion katselulla. Kirja kertoo kolmen ystävän kohtaloista. Arjen täyttävät ystävyys, rakkaus, toiveet, kuuliaisuus ja sopeutuminen järjestelmään. Manipuloidaanko heitä ja jos, niin miten ja miksi niin tehdään, selviää juonen edetessä.

Kirja on humaani tarina ihmisoikeuksista, elämänarvoisesta elämästä ja siitä, keillä kaikilla on siihen oikeus. Ovatko toiset meille vain välineitä, joiden avulla toteutamme omat toiveemme? Paikoin juoni tuntuu liiankin utopistiselta, mutta lopussa tulee väistämättä mieleen, voisiko kirjan vallanpitäjät ja vallanalaiset korvata joillakin muilla roduilla. Ja jos voisi korvata, mitä tuo määrittelyvalinta minusta itsestäni paljastaisi? Entä määrittelisinkö itse asiat toisin, jos asemani muuttuisi luovuttajasta valvojaksi tai kasvattajaksi?

Jos et ehdi jostain syystä lukea kuin yhden kirjan seuraavan vuoden aikana, lue tämä. Parhaimmillaan se koskettaa, vähimmillään viihdyttää. Varaudu tunne-elämäsi (hetkelliseen) nyrjähdykseen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti