sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Duunarilla vasta kovaa on


Katselen mielelläni ajan- ja työnkuvauksia. Viime viikon teemaksi nostaisin suomalaisen duunarin. Pisti miettimään.

Teemalla näytettiin 1973 valmistunutta ”Laukaus tehtaalla” –elokuvaa. Duunari oli kovasti poliittinen ja vahva toimija. Ja kun YT-neuvottelut paljastuivat herrojen narrina olemiseksi, duunari joko häpesi, nöyrtyi tai tarttui aseeseen. Mustavalkoinen kuvaus alleviivasi työväenluokan taistelua ja vastakkainasettelun aikaa. Keskinäistä solidaarisuutta ja avunantoa duunarilta kuitenkin riitti kaverille.

Muutama vuosikymmen myöhemmin sama perusduunari löytää itsensä Taru Mäkelän uutuuselokuvasta ”Varasto”, joka pohjautuu Arto Salmisen näytelmään. Kielenkäyttö on ronskimpaa, mutta herra on herra ja duunari on edelleen duunari. Tosin duunarilla on nyt sisäistä yrittäjyyttä rikollisen sivubisneksen pyörittämiseen, ja tarpeen vaatiessa kaveritkin ovat kaupan. Ystäviä silti ollaan muiden duunareiden kanssa ja kohtalon varassa toimitaan. Periytyvään huono-osaisuuteen voi saada tasoitusta lapsella tai lottovoitolla.

”Varasto”-elokuva puhutteli itseäni enemmän. Se toi mieleen laman tuoksun, lapsuuden ympäristön (niin, sen Kontulan ala-asteen) ja nuoruuden muodin (Tallinnasta halvalla tuodut villapaidat). Varaston tarina on hyvin esitetty ja hauska, etenkin Minttu Mustakallio loistaa roolissaan hyväsydämisenä elämänpelurina, jolla aivojen virkaa toimittaa maapähkinä. Elokuvan kielenkäyttöä ei kannata pelätä, pahempaa menoa on Rautatientorin nakkikioskeilla ja Itä-Helsingin yöbusseissa viikonloppuisin.

Suosittelen ehdottomasti, että käyt katsomassa ”Varaston” seuraavista syistä:
  • Katsomalla tuet kotimaista elokuvaa.
  • Sukellat maailmaan, joka kenties on itsellesi vieras. Pitäisikö sinun saada jokin viesti perille tällaisille ihmisille? Miten se onnistuisi? 
  • Sukellat maailmaan, joka on itsellesi tuttu. Voit nauraa täysillä ja tunnet olosi kotoisaksi tutussa ilmapiirissä. 

Lopuksi täytyy vielä todeta, että onneksi en ole duunari. Duunarielämä olisi aivan liian kovaa minulle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti